Steeds vaker lezen we berichten over het succes van Robot Maatjes. In april 2020 startte het Regionaal Autisme Centrum een kleinschalige pilot met de inzet van Robot Maatjes.
Projectleider E-Health, Bas Kamer, vertelt hierover: ‘De Robot Maatjes worden ingezet als ondersteuning in de dagstructuur om zelfstandigheid, zelfredzaamheid te bevorderen en soms als communicatiemiddel’.
Vertrouwd ondersteuningsmiddel geworden.
Het succes van Robot Maatje werd duidelijk nadat cliënten lieten weten Robot Maatje te willen blijven gebruiken. Het maatje is voor de meeste cliënten een vertrouwd ondersteuningsmiddel geworden.
Inmiddels hebben we 7 maatjes in gebruik en is besloten dat de cliënten onbeperkt gebruik kunnen blijven maken van hun Robot Maatje.
Een cliënt vertelt: ‘Maatje is een robot die me op een leuke, interactieve manier kan helpen met het herinneren aan belangrijke zaken om mijn leven draaiende te houden’
Cliënten geven Robot Maatje ook een eigen naam en identiteit. Dit is tekenend voor de band en het vertrouwen.
Bas: ‘Deze pilot is geslaagd, wij zien de voordelen van de inzet van Robot Maatje’.
Opzetten van een driejarig onderzoek.
In samenwerking met de Fontys zijn wij bezig met het opzetten van een driejarig onderzoek.
Doel van het onderzoek; wat is de meerwaarde van de inzet van Robot Maatje op korte en op lange termijn? En wat zijn uitbreidingsmogelijkheden?
Het onderzoek zal zich focussen op zowel cliënt als begeleider.
Hoe werkt Robot Maatje?
Robot Maatje is aan te sturen en te programmeren door middel van een beveiligd platform op het web of een applicatie op een mobiel.
Cliënten, ouders en begeleiders geven aan dat het instellen van een Maatje erg eenvoudig is. Het maatje is volledig te personaliseren. Je kunt bij voorbeeld muziek en/of spraak toevoegen aan een handeling. Maatje reageert op bepaalde woorden, kan fitness oefeningen doen en zelfs de radio afspelen.
Wil je meer informatie stuur dan een e-mail naar