Het belang van een vroegtijdige diagnose bij kinderen met autisme
“Waarom reageert mijn kind zo? Hoe help ik hem of haar het beste?”
Dit kunnen vragen zijn die ouders en verzorgers bezighouden. Want wat als je ziet dat je kind moeite heeft met sociale interacties met leeftijdsgenootjes en daardoor geen aansluiting vindt bij hen? Wat als je kind gevoelig is of juist weinig empathie toont en ‘anders’ reageert?
Het komt regelmatig voor dat autisme niet of nauwelijks wordt herkend bij jonge kinderen. En dat is ontzettend jammer, want een vroegtijdige diagnose kan enorm helpend zijn voor zowel het kind als zijn/haar omgeving én voor leerkrachten op school. Het maakt passende ondersteuning, therapie en begeleiding mogelijk en dit heeft vaak vanuit betere kennis en begrip op de lange termijn positieve effecten op de ontwikkeling, het welzijn en de levenskwaliteit van een kind. Het kan grotere problemen op latere leeftijd voorkomen, zoals depressies, angsten en sociale isolatie.
Wat kunnen wij betekenen voor kinderen met autisme en hun omgeving?
- Behandeling en diagnostiek is van belang om hulpvragen in beeld te brengen en om gedragsproblemen en angsten te kunnen verbeteren. Ook helpt dit om secundaire problemen (eventueel op latere leeftijd) te voorkomen.
- Vanuit Begeleiding worden handvatten geboden aan kinderen en ouders/verzorgers hoe om te gaan met specifieke gedragingen en hoe communicatie verbeterd kan worden. Ook wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfredzaamheid.
Wij gunnen ieder kind, iedere jongere én volwassenen een beter leven met autisme en samen krijgen we dat voor elkaar💪
Heb je vragen? We staan klaar om deze te beantwoorden!